De impact van corona op flexibele kantoorruimtes

Het spreekt voor zich dat het coronavirus ook een enorme impact heeft op het gebruik van full-service kantoren en coworking spaces. De voorbije weken stonden de ruimtes voor het overgrote deel leeg. Ondertussen zijn de deuren weer open, hoewel de overheid telewerken nog steeds adviseert. Wij werpen alvast een blik op de sector van gedeelde werkplekken, flexibele kantoorruimtes en coworking. Hoe gaan zijn in de praktijk met de coronamaatregelen om?

Richtlijnen en sociale distancing

De tijd dat je zorgeloos je flexibele werkplek binnen liep om aan de slag te gaan ligt – alvast voor even – achter ons. Heel wat coworking spaces hebben bijkomende voorzorgsmaatregelen ingevoerd en uiteraard speelt social distancing, de befaamde 1,5 meter een belangrijke rol. Heel wat coworks hebben de bureaus verder uit elkaar gehaald, naast elkaar zitten is uit den boze en ook in de gemeenschappelijke ruimtes zijn maatregelen genomen. Op de onthaaldesk prijkt nu prominent ontsmettingsmiddel en er wordt meer ontsmet en gereinigd dan voordien. Hoewel er heel wat uitbaters rekenen op het gezond verstand van de gebruikers, zien we her en der ook visuele hulpmiddelen (pijlen, strepen, …) opduiken om de regels te handhaven. Het vrijelijk bewegen wordt zo beperkt en gestuurd. Alles om op een veilige manier te kunnen werken!

Schermen, scheidingswanden en afstand

Ook schermen en scheidingswanden veroveren terrein. Zeker in grote coworking spaces waar het voordien schouder aan schouder zitten was, duiken schermen en wanden op. Handige tussenwanden doen ook kleinere werkplekken ontstaan en worden ingezet om ook grotere flexibele kantoorruimtes op een snelle en efficiënte manier opnieuw in te richten. Het ruimtelijk gevoel neemt wel af, maar op deze manier kan iedereen comfortabel en veilig in zijn/haar eigen bubbel aan de slag. Heel wat van deze schermen zijn bovendien geluiddempend wat de akoestiek, toch vaak een aandachtspunt in heel wat kantoorruimtes, ten goede komt.

Events tijdelijk on hold

Coworking spaces die vaak bekend staan om hun events hebben deze tijdelijk on hold moeten zetten. Ongetwijfeld komen deze vaak kleinschalige events, die mee de sfeer maken en zorgen voor inspiratie, snel terug. De event agenda’s voor later dit jaar lopen alvast goed vol, waarbij ondernemen na de coronacrisis ongetwijfeld een hot topic zal zijn. Het bruisende en inspirerende gevoel van flexibele kantoorruimtes valt niet zo snel klein te krijgen.

Handen wassen en gel gebruiken

Je bent er ongetwijfeld al duizend keer op gewezen en ook in je flexibele kantoorruimte is er geen ontsnappen aan: handen wassen en ontsmetten. Zowat alle uitbaters voorzien desinfecterende handgel bij de ingang en vaak ook doorheen het complex. Uitbaters van coworking spaces en flexibele werkplekken die het coronavirus echt serieus nemen reinigen ook meer dan anders en ontsmetten geregeld de klinken en andere oppervlaktes die door meerdere personen aangeraakt worden.

Extra ruimte nodig?

Zit je met een (klein) team samen en voel je je daar niet comfortabel bij in je kantoorruimte? Bij heel wat verhuurders van flexibele kantoorruimte is het mogelijk om bijkomende ruimte te huren en zo de 1,5 meter afstand te bekomen. Informeer zeker eens naar de mogelijkheden. Heel wat mensen werken nog steeds van thuis uit en er valt ongetwijfeld wat te regelen. Heb je momenteel dringend nood aan bijkomende kantoorruimte, dan helpen we je natuurlijk bij burooh graag aan de geknipte oplossing. Wil je geen extra kosten maken? Dan kan het eventueel ook een optie zijn om in verschillende teams te werken en afwisselend gebruik te maken van je flexibele kantoorruimte. Zo kan iedereen toch weer het ‘kantoorgevoel’ ervaren en zijn de maatregelen alsnog ‘werkbaar’.

Wij staan aan je zijde

Ben je op zoek naar (bijkomende) flexibele kantoorruimte, of wil je er zeker van zijn dat je nieuwe coworking space het serieus neemt met de maatregelen? Bij burooh volgen we de situatie op de voet en zijn we perfect op de hoogte. Zo houden we de vinger aan de pols en kunnen we je de gepaste kantoorruimte adviseren.